Coleus/praktspragle
Coleus, med sitt store utvalg av farger og mønstre har i flere år stått øverst på lista som en av de mest populære plantene. La oss ta en nærmere titt på denne fantastiske planten og lære hvordan du kan steller den for å lykkes.

Coleus/praktspragle ( mayana) har sin opprinnelse i Sørøst-Asia og har en lang historie med bruk i tradisjonell medisin. Viste du at planten har blitt brukt i århundrer i ayurvedisk medisin for å behandle forskjellige helseproblemer, inkludert fordøyelsesproblemer, hjertesykdommer og astma?
Her i norge er den mest kjent som hage og stueplante. Det var den for flere år siden også , min mormor husker den godt som planten alle delte, for det er nettop det coleus er. En perfekt plante til å dele med seg. Den vokser seg nemlig større og finere om den får en jevnlig klipp.
Her får du mine tips:
Jord: Coleus trives best i en veldrenedrene og lett fuktig jord. En god jordmiks base for coleus er torvfri kompost jord, perlite , vermiculite og litt sand. For virkelig skjemme bort planten tilfører jeg vermikompost, biokull, knust leca og bark i jordblandingen. Husk og alltid bruke potter med dreneringshull! Tips: coleus må ofte pottes om flere ganger i løpet av vekst sesongen.
Lys: Coleus er helt avhenging av lys for å få frem de flotte fine fargene. Har du sett en coleus om vinteren vet du hva jeg snakker om . De kan se ut som en helt annen plante på grunn av lysmangel. Selv om coleus vil ha mye lys, er det ikke alle sorter som trives godt med dirkete sol lys. Med herding tåler flere sorter direkte sollys , som feks china rose. Prøv deg litt frem, men for all del ikke sett den i et mørkt hjørne i stua.
Vann: Gjennom vår og sommer er coleus en tørst plante! Opplever du at den henger lett med bladene og må vannes nesten daglig? Pott om til en større potte. Jo varmere det er jo mer vann trenger den. Husk å sjekke før du vanner slik at den ikke blir overvannet.
Klipp: Ikke ver redd for å klippe coleus! Ved å klippe av toppskudd gjennom hele vekstsesongen stimulerer du til ny vekst og planten vil bli stor og buskete. Når du klipper av et skudd vil den skyte ut 2 nye vekstpunkter. Om du ikke klipper vil planten vokse rett opp og bli lang og tynn. På bilder under ser du en plante som har blitt klippet flere ganger. Og ja det er kun 1 plante i denne potten.

Næring: For å oppnå store coleus er den avhengig av tilførsel av næring. Jeg gir næring ca annenhver uke somregel i form av gullvann, vermikompost eller hønsegjødsel. Plantene som står ute får også neslevann.
Coleus ute: Den er en flott plante å ha i hagen. Som sagt må den herdes før den kan settes ut, det må også være minst 1o grader ute da den ikke liker seg med mindre temperatur enn dette. Jeg har plantet den på friland og hatt den i krukker ute, sistnevnte er det enkleste da den må inn igjen om høsten.
Skadedyr og sykdommer:
Coleus kan som alle andre planter få sykdommer eller bli utsatt for skadedyr. Min erfaring er at den kan få melddugg ( soppsykdom), men også trips og spinnmidd. Sjekk plantene jevnlig for skadedyr på denne måten kan du sette igang tiltak tidlig. Dette øker sjansen for å bli kvitt skadedyrene raskere!
Viste du at du også kan lage små trær av coleus? Mer om dette kommer i eget innlegg. Du kan også så flere filmer av dette på instagramkontoen min.
Coleus er uten tvil en av de mest fargerike og allsidige plantene du kan legge til i hagen din eller ditt hjem. Med sine flotte farger og enkel pleie, er det en plante som vil glede deg gjennom hele vekstsesongen.
Lykke til!